Nieuws

Keuken Kampioen Divisie en SciSports sluiten meerjarige voetbaldata deal

Zeist, 9 november 2022 – Keuken Kampioen Divisie is verheugd een samenwerking aan te kondigen met SciSports om alle clubs te voorzien van fysieke en tactische wedstrijdinzichten. Voor de komende drie seizoenen zullen alle 20 Keuken Kampioen Divisie teams gebruik maken van SciSports’ performance hub voor hun dagelijkse performance analyse.

Als onderdeel van de nieuwe samenwerking krijgen alle clubs toegang tot state-of-the-art tools die hun prestaties op het veld zullen verbeteren en hun professionalisering daarbuiten zullen ondersteunen. De overeenkomst die aan het begin van het huidige seizoen 2022/23 van start is gegaan, loopt tot het einde van het seizoen 2024/25.

De innovatieve samenwerking houdt in dat SciSports samenwerkt met de industriepartijen Panoris, Inmotio en InStat. Videobeelden die via speciale door Panoris geinstalleerde tactische camera’s worden opgenomen, worden door Inmotio’s optische tracking systeem omgezet in miljoenen datapunten per wedstrijd. Dit wordt aangevuld met acties zoals schoten, tackles, voorzetten en meer uit InStat’s database.

De combinatie van event en tracking data met videobeelden is een baanbrekende stap binnen het professionele voetbal, omdat het meer context biedt voor elk belangrijk moment op het veld. Gebruikers kunnen nu kwalitatief betere beslissingen nemen door een meer gedetailleerde analyse van wedstrijdgegevens. SciSports speelt hierbij een cruciale rol door niet alleen de datasets samen te voegen en te verrijken, maar ze ook te visualiseren om unieke contextuele inzichten te bieden. Verschillende medewerkers binnen Keuken Kampioen Divisie clubs, zoals videoanalisten en performance coaches, hebben snel toegang tot deze informatie die ze kunnen bekijken, analyseren en downloaden op één centrale plek.

In een unieke samenwerking binnen het internationale voetbal krijgt de Keuken Kampioen Divisie toegang tot dezelfde uitgebreide informatie die normaliter enkel beschikbaar is in de topcompetities. De langetermijnovereenkomst zal clubs in staat stellen een meer geavanceerde analyse workflow op te zetten. De samenwerking die naast de bestaande samenwerking met de Eredivisie loopt, betekent dat SciSports nu het volledige Nederlandse professionele voetballandschap bedient met haar services. Door SciSports als centraal platform te gebruiken, heeft het Nederlandse voetbal nu één centraal analyse platform dat het professionele voetbal in het hele land omvat. Ondersteund door belangrijke stakeholder KNVB, zorgt deze strategie ervoor data de profclubs in het Nederlandse voetbal hun data, video en kennis met elkaar delen om er gezamenlijk sterker op te worden. 

Marc Rondagh, Head of Marketing en Commercial Development van de Eredivisie vertelt over de unieke samenwerking tussen Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie: ”Door het toevoegen van de Keuken Kampioen Divisie aan het data ecosysteem trekt het Nederlandse profvoetbal als één geheel op. Alle data, en de inzichten hierover, zijn voor alle clubs toegankelijk. Op deze manier proberen we het Nederlandse profvoetbal zo competitief mogelijk te maken, in een naar mijn weten unieke opzet wereldwijd.”

Deze relatie tussen de twee divisies biedt unieke mogelijkheden voor vergelijkingen tussen de beide competities. Gebruikers op beide niveaus kunnen nu beter inzicht krijgen in wat er verwacht wordt om op elk niveau te presteren. Bovendien blijven de workflows en analysetools behouden, ongeacht promotie of degradatie tussen het 1e en 2e niveau. Deze consistentie zorgt voor een blijvend inzicht in het Nederlandse betaald voetbal.

Marc Boele, Algemeen Directeur van de Coöperatie Eerste Divisie, is heel blij met deze samenwerking: “Ik denk dat deze samenwerking met SciSports en Panoris uniek is in de voetbalwereld, binnen de één na hoogste divisies wordt er niet of weinig met deze technologie gewerkt: alle clubs in de Keuken Kampioen Divisie delen hun tracking, event data en tactische feeds. Niet alleen met elkaar, maar ook met de Eredivisie. En vice versa. Het SciSports Performance Center is dé plek waar alles samenkomt en waar onze clubs hun kennis en inzicht kunnen uitbouwen. Dit allemaal om sportieve prestaties te verbeteren en uiteindelijk het niveau van de Keuken Kampioen Divisie en daarmee het totale voetbal nog verder te verbeteren.”

Vincent van Renesse, CEO van SciSports voegde daaraan toe: “Wij zijn enorm verheugd om deze samenwerking met de Keuken Kampioen Divisie aan te gaan. De samenwerking, die naast onze relatie met de Eredivisie bestaat, geeft ons de mogelijkheid om samen te werken met de performance en video analisten van alle mannelijke Nederlandse profclubs. Door nauw samen te werken ben ik ervan overtuigd dat we de teams in de Keuken Kampioen Divisie kunnen helpen met betere inzichten die moeten leiden tot betere prestaties op het veld.” 

Over SciSports
SciSports is een toonaangevende speler in de voetbalindustrie en wordt gebruikt ter ondersteuning van elke beslissing of actie – elke dag, minuut of seconde. SciSports biedt bruikbare inzichten om voetbalprestaties te verbeteren door partijen in staat te stellen het maximale uit voetbalgegevens te halen. Lees meer over de diensten van SciSports op https://www.scisports.com.

Over Keuken Kampioen Divisie
In de Keuken Kampioen Divisie draait het allemaal om ontwikkeling, als club, als persoon en als professional. Dit geldt voor spelers, maar ook voor coaches, bestuurders, fans én video-analisten. De Keuken Kampioen Divisie betekent voor veel spelers en trainers hét juiste podium om het hoogste niveau te bereiken. De Keuken Kampioen Divisie heeft drie kernwaarden hoog in het vaandel staan: toegankelijk, regionaal georiënteerd & ontwikkeling.

De Keuken Kampioen Divisie trekt met haar twintig clubs jaarlijks maar liefst 1,3 miljoen mensen naar de stadions. Door het enorme aantal toeschouwers is het de op één na grootste sportcompetitie van Nederland.

De Keuken Kampioen Divisie scoort goed in attractiviteit, gelet op het hoge gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd: 3,2. Voetballiefhebbers en kenners, waaronder Hans Kraay jr., noemen de divisie niet voor niets de ‘leukste competitie van Europa’. Daarnaast betekent de Keuken Kampioen Divisie, met haar vrijdagavondduels, voor veel mensen ook de aftrap van het weekend.

Deel via:

Verder lezen

Cover Image for NAC Breda zet met zege op Jong PSV grote stap richting Keuken Kampioen Play-Offs
NAC Breda zet met zege op Jong PSV grote stap richting Keuken Kampioen Play-Offs

NAC Breda heeft in de Keuken Kampioen Divisie een belangrijke zege geboekt met het oog op de Keuken Kampioen Play-Offs voor promotie. Op eigen veld werd Jong PSV enigszins moeizaam verslagen: 2-0. Martin Koscelník kopte de ploeg van Jean-Paul van Gastel in de eerste helft op voorsprong. Tien minuten voor tijd zorgde Aimé Omgba voor de […]

Cover Image for FC Eindhoven weet ook niet van Telstar te winnen
FC Eindhoven weet ook niet van Telstar te winnen

FC Eindhoven en Telstar hebben zondagmiddag gelijkgespeeld in de Keuken Kampioen Divisie. Evan Rottier zette de thuisploeg al vroeg op voorsprong in het Jan Louwers Stadion, maar via Zakaria Eddahchouri werd het uiteindelijk gelijk: 1-1. Beide ploegen blijven daardoor op dezelfde plek op de ranglijst staan: Eindhoven vijftiende, Telstar zeventiende. Bijzonderheden: Al binnen drie minuten stond Eindhoven, dat […]

Cover Image for Roda JC begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie
Roda JC begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie

Roda JC heeft vrijdagavond een cruciale misstap begaan in de strijd om directe promotie naar de Eredivisie. De Kerkraders bleven op Sportpark De Toekomst steken op een 1-1 gelijkspel. Elders in de Keuken Kampioen Divisie hielden SC Cambuur en FC Dordrecht elkaar in een enerverende wedstrijd in evenwicht, bleek De Graafschap veel te sterk voor […]